TEODORA IONESCU

visual artist

Door middel van mijn kunstwerken wil ik de momenten en indrukken van het leven vastleggen. Ik zoek constant een interactie/verbinding met mijn publiek. Soms daag ik hem uit om actief te zijn, deel uit te maken van een installatie en door mijn ogen te kijken. Is wat we zien hetzelfde? Soms, integendeel, dwing ik het publiek om geduldig te zijn, het snelle tempo te vertragen en de kleine en subtiele details te ontdekken die bijna onmerkbaar veranderen.

 Ik zie al mijn werken als ooggetuigen van een privéruimte. Ik probeer verschillende materialen en processen uit, van traditionele, nieuwe media tot experiment. Het onderwerp van elk oeuvre bepaalt de materialen en de vormen van het werk. Mijn kunstwerken zijn geboren uit wat ik voel, ervaar en zie, maar ze ademen en vinden hun eigen weg naar finaliteit.

In de laste jaren/tijd   onderzoek ik het exil/migratie problematiek en dan specifiek mijn Roemeense wortels: wat gebeurt als je vanuit je geboorteplek verplaatst wordt, gedwongen of uit vrije wil? Met welke wortels ben je dan verbonden aan je vaderland, en met welke aan je nieuwe land? Wat bepaalt al dan niet je identiteit?

 

Naast het thema geworteld zijn, fascineert mij alles wat beweging en geluid betekent. In mijn experimentele tekeningen en performances probeer ik de beweging op papier vast te leggen, het spoor achtergelaten door het gebaar, door ons lichaam in de ruimte. Zo ontstaan de serie transcriepsietekenigen van muziek.